Fundacja Rozwój i Edukacja - Warsztaty

„Senior mówi po niemiecku/angielsku”

2 grupy zajęciowe - jedna „niemiecka” i jedna „angielska” (max 10 osób w grupie), 60godz /grupa, zaplanowano realizację 30 spotkań w wymiarze 2godz /grupa - zakłada się udział max 20 osób. Realizacja wsparcia w mniej licznych grupach ma na celu poświęcenie czasu trenera proporcjonalnie wszystkim Uczestnikom/Uczestniczkom, prowadzenie bezpośrednich konwersacji z każdym z nich, co w większych grupach zajęciowych nie byłoby możliwe

Celem realizacji zajęć jest nabycie podstawowych umiejętności przywitania, pożegnania, porozumiewania się w sklepie, przychodni, pytanie o drogę itp. Zajęcia w tej grupie wiekowej będą dostosowane do możliwości seniorów, nauka będzie się odbywała w wolnym tempie, bez stresu, miłej atmosferze i przy pełnej akceptacji.

Trwałym rezultatem będzie zdobycie umiejętności językowych pozwalających na komunikatywne porozumiewanie się w języku obcym

„Fitness w każdym wieku”

3 grupy zajęciowe (średnio 10-15 osób w grupie), 30godz,/grupa, zaplanowano realizację 30 spotkań w wymiarze l godz /grupa - zakłada się udział min 35 osób Planuje się realizację następujących zajęć ruchowych:

-joga - są to ćwiczenia rozciągające, oddechowe, doskonale działające na układ kostno - mięśniowy, rozwijające i uelastyczniające cały organizm,

-aerobic gold - gimnastyka dostosowana do możliwości seniorów,

-zumba gold - aktualnie najpopularniejsza forma gimnastyki taneczno - ruchowej, przy akompaniamencie muzyki latynoskiej,

-pilates - gimnastyka mająca na celu stworzenie równowagi ciała, dobrego samopoczucia, w rytm spokojnej, relaksacyjnej muzyki

Uczestnicy /Uczestniczki po zapoznaniu się z wszystkimi formami wybiorą najbardziej odpowiednią dla siebie formę treningu (lub kilka form)

Celem realizacji zajęć będzie uzmysłowienie Uczestnikom/Uczestniczkom konieczności aktywności ruchowej w każdym wieku i wpływu ruchu na zdrowie i dobre samopoczucie.

„Jesienne inspiracje”

2 grupy zajęciowe (średnio 10-15 osób w grupie), 20godz,/grupa, zaplanowano realizację 10 spotkań w wymiarze 2godz,/grupa - zakłada się udział min 25 osób

Celem warsztatów będzie rozwijanie zdolności manualnych, twórczego i przestrzennego myślenia, a także kreatywności Uczestników/Uczestniczek W trakcie wsparcia seniorzy nabędą/rozwiną umiejętności w zakresie łączenia kwiatów z innymi elementami (np. suszonymi owocami, bombkami, innymi ozdobami), tworzenia - niewielkim kosztem - bukietów, stroików (przy wykorzystaniu suchych liści, bombek, traw, szyszek itp.). Efektem warsztatów będzie przygotowane wiązanek (na Święto Zmarłych) i stroików okolicznościowych (bożonarodzeniowych), które zostaną zaprezentowane na konferencji zamykającej

„Spotkanie z piosenką”

1 grupa zajęciowa (10-15 osób w grupie). 30godz./grupa, zaplanowano realizację 15 spotkań w wymiarze 2godz,/grupa - zakłada się udział min 10 osób

Celem warsztatów jest rozwijanie umiejętności wokalnych Uczestników/Uczestniczek, współpracy w grupie Seniorzy w trakcie wsparcia przygotują i przetrenują repertuar, który zostanie zaprezentowany na konferencji zamykającej.

„Senior w kuchni - wymiana doświadczeń”

3 grupy zajęciowe (średnio 10-15 osób w grupie), 20godz /grupa, zaplanowano realizację 10 spotkań w wymiarze 2godz /grupa - zakłada się udział min 35 osób

Celem warsztatów będzie wymiana wiedzy i doświadczeń kulinarnych, zdobywanych w trakcie całego życia, ponadto realizacja zajęć pozwoli na integrację wewnątrzpokoleniową, a także podniesienie poczucia bycia potrzebnym, posiadającym umiejętności, które inni mogą wykorzystać- W trakcie warsztatów Uczestnicy/Uczestniczki przygotowywać będą proste, zdrowe i ekologiczne potrawy (sałatki, ciasta, produkty mączne ilp), którymi później - wspólnie - będą się delektować przy odpowiednio udekorowanych stolach.