Fundacja Rozwój i Edukacja - Relacje z mobilności - Włochy

Relacje z mobilności - Włochy

30.04.2017 roku 11 osób z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Myśliborzu wyjechało na staże zawodowe na Sycylię do Włoch, do miasta Barcellona Pozzo di Gotto. Po przylocie młodzież została rozlokowana w hotelu George, gdzie zapewniono im zakwaterowanie i opiekę na cały pobyt podczas odbywania stażu.

Barcellona Pozzo di Gotto – miasto i gmina we Włoszech, w regionie Sycylia /na północy wyspy/, w prowincji Mesyna, nad Morzem Śródziemnym. Miasto zamieszkuje około 41 000 mieszkańców.

Wyjazd zorganizowany został w ramach projektu Erasmus+. Instytucją Pośredniczącą, która opiekuje się naszymi uczestnikami jest Associazione Artistica Culturale A Rocca – profesjonalna instytucja, która zajmuje się edukacją, kształceniem oraz projektami europejskimi.

Młodzież odbywała 4 tygodniowe staże w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w restauracjach: Da Carmelo, Marius il Restaurante, U Funnu, Masterchef Steak House oraz hotelu George .

2 maja w siedzibie Associazione Artistica Culturale A Rocca odbyło się oficjalne powitanie grupy, po którym uczniowie udali się na zwiedzanie miasta.

Podczas pobytu młodzież miała okazję nie tyko pracować:

1 maja – wyjazd na obchody święta 1 maja do Santa Lucia del Mela

8 maja – wycieczka na wulkan Etna i zwiedzania miasta Taormina

21 maja – wycieczka do Palermo i Cefalu

26 maja w siedzibie Associazione Artistica Culturale A Rocca odbyło się spotkanie zamykające praktyki, na który posumowano pobyt oraz wręczono certyfikaty.

27 maja młodzież wróciła do Polski.

2 lipca 2017 roku 21 osób z Zespołu Szkół Samochodowych w Szczecinie oraz Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Barlinku wyjechało na staże zawodowe na Sycylię do Włoch, do miasta Barcellona Pozzo di Gotto. Po przylocie młodzież została rozlokowana w hotelu George, gdzie zapewniono im zakwaterowanie i opiekę na cały pobyt podczas odbywania stażu.

3 lipca w siedzibie Associazione Artistica Culturale A Rocca odbyło się oficjalne powitanie grupy, po czym zostali rozprowadzeniu do miejsc pracy w których odbyli 4 tygodniowy staż. Młodzież odbywała staże w zawodach: technik hotelarstwa w hotelach George, La Bussola, Parco Augusto oraz technik pojazdów samochodowych w Officina Meccanica Bambaci & Camarda s.n.c. di Di Giuseppe S. & Biondo F. s.n.c., Mita Nunzio, Autofficina Di Domenico Il Grande, Motor show Srl, A. Aliberto – Riparazione di Macchine Agricole, Tecnoagricola di Bucca Domenico.

Podczas pobytu młodzież miała okazję nie tyko pracować:

13 lipca w godzinach wieczornych cała grupa udała się na integracyjny lunch z pozostałymi grupami z Polski i Hiszpanii odbywającymi staże i praktyki organizowane przez Associazione Artistica Culturale A Rocca, eProjectConsult oraz Parco Museo Jalari tzw. „tapass”.

16 lipca – odbyli całodniową wizytę w Aquaparku Etnaland

23 lipca – wycieczka na wulkan Etna i zwiedzania miasta Taormina.

28 lipca w siedzibie Associazione Artistica Culturale A Rocca odbyło się spotkanie zamykające praktyki, na który posumowano pobyt oraz wręczono certyfikaty.

29 lipca młodzież wróciła do Polski.