Fundacja Rozwój i Edukacja - Relacje z mobilności - Hiszpania

Relacje z mobilności - Hiszpania

15 stycznia 2017 roku 26 osób z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego z Zielonej Góry, wyjechało na staże zawodowe do Hiszpanii, do miasta Walencja. Po przylocie młodzież została rozlokowana w domach 13 rodzin, gdzie zapewniono im zakwaterowanie, wyżywienie oraz opiekę na cały pobyt podczas odbywania stażu.

Walencja jest miastem portowym w środkowo-wschodniej Hiszpanii, nad Morzem Śródziemnym przy ujściu rzeki Turia. Stolica prowincji i wspólnoty autonomicznej o tej samej nazwie, trzecie co do wielkości miasto Hiszpanii.

Wyjazd zorganizowany został w ramach projektu Erasmus+. Instytucją Pośredniczącą, która opiekuje się naszymi uczestnikami jest Esmovia – profesjonalna instytucja, która zajmuje się edukacją, kształceniem oraz projektami europejskimi.

16 stycznia w siedzibie Esmovii odbyło się oficjalne powitanie grupy, po czym uczniowie zostali rozprowadzeniu do miejsc pracy w których odbyli staż.

Młodzież odbywała 4 tygodniowe staże w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik fryzjerstwa, technik cyfrowych procesów graficznych oraz fototechnik.

Podczas pobytu młodzież miała okazję nie tyko pracować:

17 stycznia w godzinach wieczornych cała grupa zwiedzała zabytkową część miasta, po czym udała się na lunch powitalny tzw „tapass”.

22 stycznia – zwiedziła oceanarium Oceanografic oraz Muzeum City of Arts and Scienece

29 stycznia – wyjechała za miasto na warsztaty kulinarne /nauka gotowania paelli

10 lutego w siedzibie Esmowii odbyło się spotkanie zamykające praktyki, na który posumowano pobyt oraz wręczono certyfikaty.

12 lutego młodzież wróciła do Polski.