Fundacja Rozwój i Edukacja - Aktualności

ZAGRANICZNE BEZPŁATNE STAŻE ZAWODOWE

Fundacja „Rozwój i Edukacja” zaprasza uczniów szkół zawodowych z województwa zachodniopomorskiego i lubuskiego do skorzystania z wyjazdu na ZAGRANICZNE BEZPŁATNE STAŻE ZAWODOWE zorganizowane w ramach projektu „Nauka nie zna granic” finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER), uczących się w zawodach:

• technik, mechanik i elektromechanik pojazdów samochodowych,
  • technik informatyk,
  • technik hotelarstwa
  • technik żywienia i usług gastronomicznych.

Miejsca wyjazdów:

WIELKA BRYTANIA:

Termin: czerwiec/lipiec 2016r. - Liczba uczestników: 10 osób – technik informatyk

HISZPANIA:

Termin: lipiec 2016r. - Liczba uczestników: 33 osoby – technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik, mechanik i elektromechanik pojazdów samochodowych

NIEMCY:

Termin: lipiec/sierpień 2016r. - Liczba uczestników: 10 osób – technik żywienia i usług gastronomicznych

WŁOCHY:

Termin: maj/czerwiec 2016r. - Liczba uczestników: 9 osób – technik hotelarstwa

Cele wyjazdu na zagraniczne staże zawodowe:

• nabycie przez uczestników praktycznych umiejętności zawodowych,;
  • pobudzenie kreatywności i przedsiębiorczości uczestników projektu;
  • ponadnarodowa mobilność na europejskim rynku pracy;
  • wdrażanie innowacyjnych rozwiązań edukacyjnych dla podnoszenia kwalifikacji zawodowych;
  • doskonalenie umiejętności językowych, kształtowania otwartości i wrażliwości międzykulturowej, uwrażliwienie na różnice kulturowe i mentalne;
  • zwiększenie wiary we własne siły i obudzenie cech przedsiębiorczości.

Uczestnicy projektu mają zapewnione następujące świadczenia:

• transfer (przejazd na miejsce stażu i powrót ze stażu po 4 tygodniach) – gwarantujemy przejazd na miejsce stażu i powrót ze stażu pod opieką opiekunów;
  • zakwaterowanie – zakwaterowanie u rodzin (1-3 osoby u jednej rodziny)(Włochy – hotel);
  • wyżywienie (całodzienne: śniadania, obiady, kolacje);
  • ubezpieczenie NNW na czas przejazdu i stażu oraz podstawowe OC – na wyjazd należy wyrobić EKUZ (Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego) dla osób wyjeżdżających w związku z pracą, nauką, studiami lub poszukiwaniem pracy przez osoby bezrobotne oraz dla pracowników konsularnych i dyplomatycznych;
  • opiekę polskiego i zagranicznego opiekuna na miejscu stażu – podczas transferu i podczas stażu;
  • możliwość dokształcenia językowego przed wyjazdem – dla grup zostaną przygotowane 20h kursy językowe doszkalające.

Staż jest uznawany w polskim systemie edukacji. Po stażu uczestnik otrzymuje, wydane w trzech językach:

• Dokument ECVET – Europejski System Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym;
  • EUROPASS – Mobilność – dokument opisujący kwalifikacje i umiejętności nabyte podczas zorganizowanego stażu;
  • zaświadczenie o odbyciu stażu /świadectwo pracy;
  • certyfikat poświadczający odbycie dodatkowego kursu językowego.

REKRUTACJA DO 29.01.2016r.

Dane kontaktowe:

Więcej informacji: email:   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. ;   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. ;   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. oraz

pod numerami telefonów: +48602868606, +48603759661,

Biuro projektu: ul. Armii Polskiej 13, 74-300 Myślibórz; ul. Litewska 20 (pok. 227), 71-344 Szczecin