Fundacja Rozwój i Edukacja - Relacje z mobilności - Hiszpania

Relacje z mobilności - Hiszpania

28 czerwca 14 osób z Zespołu Szkół Samochodowych ze Szczecina i 29 czerwca 2016 roku 10 osób z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego z Zielonej Góry oraz 10 osób Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Barlinka, wyjechało na staże zawodowe do Hiszpanii, do miasta Walencja. Walencja jest miastem portowym w środkowo-wschodniej Hiszpanii, nad Morzem Śródziemnym przy ujściu rzeki Turia. Stolica prowincji i wspólnoty autonomicznej o tej samej nazwie, trzecie co do wielkości miasto Hiszpanii.

Wyjazd zorganizowany został w ramach projektu POWER VET-2015-1-PL01-KA102-015344.  Instytucją Pośredniczącą, która opiekuje się naszymi uczestnikami jest Esmovia – profesjonalna instytucja, która zajmuje się edukacją, kształceniem oraz projektami europejskimi. 29 czerwca w siedzibie Esmovii odbyło się oficjalne powitanie całej 34 osobowej grupy, po czym udano się na zwiedzanie centrum miasta, które zakończyło się i lunchem powitalnym tzw „tapass”.

Młodzież odbywała staże w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik pojazdów samochodowych, mechanik i elektromechanik pojazdów samochodowych na terenie całego miasta.

Podczas pobytu zapewnionych było wiele atrakcji:

2 lipca - zwiedzanie Oceanarium

3 lipca - projekcja filmu o robotyce w kinie Hemisfera IMAX  oraz zwiedzanie Muzeum Techniki

10 lipca – wycieczka do Bioparku

17 lipca – wycieczka rowerowa  starorzeczem Turii z przystankiem na placu zabaw Guliwer

24 lipca – wyjazd za miasto na warsztaty kulinarne /nauka gotowania paelli

25 lipca w siedzibie Esmowii odbyły się spotkania zamykające praktyki, na który posumowano pobyt oraz wręczono certyfikaty.

27 i 28 lipca młodzież wróciła do domów