Fundacja Rozwój i Edukacja - Relacje z mobilności - Hiszpania

Relacje z mobilności - Hiszpania

Zielona Góra

10 lutego 2018 roku 12 osób z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego z Zielonej Góry, wyjechało na staże zawodowe do Hiszpanii, do miasta Malaga. Po przylocie młodzież została rozlokowana w hostelu Apartamentos el Cenachero, gdzie zapewniono im zakwaterowanie i opiekę na cały pobyt podczas odbywania stażu. Wspólne posiłki spożywane były w restauracji Los Pueblos w centrum miasta.

Malaga jest największą po Sewilli metropolią regionu Andaluzja, to stolica prowincji Malaga. Położona nad Morzem Śródziemnym, u podnóża Gór Betyckich. Jedno z najstarszych miast Europy, zamieszkane od VIII wieku p.n.e. Duży port handlowy i rybacki.

Wyjazd zorganizowany został w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów
i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe. Instytucją wysyłającą, która organizowała wyjazd i opiekowała się uczestnikami w Hiszpanii była Fundacja Rozwój i Edukacja
z Myśliborza – profesjonalna instytucja, która zajmuje się edukacją, kształceniem oraz projektami europejskimi.

11 lutego w sali przygotowanej przez Fundację Rozwój i Edukacja odbyło się oficjalne powitanie grupy, po czym zwiedzano miasto. Młodzież miała okazję wziąć udział w paradzie miejskiej z okazji Ostatniego Dnia Karnawału.

12 lutego uczniowie zostali rozprowadzeniu do miejsc pracy w których odbyli staż.

Młodzież odbywała 4 tygodniowe staże w zawodach:
- technik żywienia i usług gastronomicznych w restauracji Bodega El Patio,
- technik fryzjerstwa w takich salonach fryzjerskich jak: Peluqueria Vintage, Lucia Martin Peluqueria, Marce Peluqueros,
- technik cyfrowych procesów graficznych w firmach Photo Shop Digital S.L. oraz The Living Room Coworking S.L.,
- fototechnik w firmach Estudio Fotografico Mayfotografa, Foto Estudio Eclipse oraz The Living Room Coworking S.L.,

Podczas pobytu w Maladze młodzież nie tylko pracowała, w pierwszych dniach pobytu zorganizowaliśmy dla nich kurs języka hiszpańskiego, a następnie:
18 lutego zwiedzano ruiny zamku Gibralfaro i twierdzę Alkazaba.
25 lutego wyjechano na wycieczkę do Grenady na zwiedzanie miasta.
4 marca odwiedzono oceanarium Sea Life w Benalamedzie.

9 marca odbyło się spotkanie zamykające praktyki, na którym posumowano pobyt oraz wręczono certyfikaty.

10 marca 2018 r. młodzież szczęśliwie wróciła do Polski.

Myślibórz

19 kwietnia 2018 roku 21 osób z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych im. S. Dariusa i S. Girenasa
w Myśliborzu, wyjechało na staże zawodowe do Hiszpanii, do miasta Malaga. Po przylocie młodzież została rozlokowana w hostelu Apartamentos el Cenachero, gdzie zapewniono im zakwaterowanie
i opiekę na cały pobyt podczas odbywania stażu. Wspólne posiłki spożywano w restauracjach w centrum miasta.

Wyjazd zorganizowany został w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów

19 kwietnia w sali przygotowanej przez Fundację Rozwój i Edukacja odbyło się oficjalne powitanie grupy i rozpoczął się cykl zajęć z nauki języka hiszpańskiego, po czym uczniowie zostali rozprowadzeniu do miejsc pracy w których odbyli staż.

Młodzież odbywała 4 tygodniowe staże w zawodach:

- technik żywienia i usług gastronomicznych w firmach: Cerveceria Taurina S.L., La Taberna De Calle Granada S.L., Korraya 2016 S.L., Vittoria Pizzeria Italiana, 2013 Febo S.L., La Posada Varios Restauradores de Malaga, S.L., Ciao Málaga Corporacion de Inversiones Cava, S.L., Ciao Volanti Ciao S.L., Restaurante Catedral Gohiraca 2013 S.L.
- technik budownictwa w firmie budowlanej Semester Bostaden
- technik informatyk w firmach: Power Informatica, Emanuele Sisti Innowation Campus Malaga, Dos minutos 2012 S.L.

Podczas pobytu w Maladze młodzież nie tylko pracowała:
22 kwietnia cała grupa zwiedzała Malagę.
29 kwietnia zwiedzano ruiny zamku Gibralfaro i twierdzę Alkazaba.
6 maja młodzież wybrała się na kręgle.

16 maja odbyło się spotkanie zamykające praktyki, na który posumowano pobyt oraz wręczono certyfikaty.

17 maja 2018 r. młodzież wróciła do Polski.

Gryfice

24 maja 2018 roku 15 osób z Technikum Samochodowego Centrum Edukacyjnego Talent – Promocja – Postęp w Gryficach, wyjechało na staże zawodowe do Hiszpanii, do miasta Malaga. Po przylocie młodzież została rozlokowana w Barbatuke Hostel, gdzie zapewniono im zakwaterowanie i opiekę na cały pobyt podczas odbywania stażu. Posiłki wspólnie spożywano w restauracji Los Pueblos w centrum miasta.

Wyjazd zorganizowany został w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów

24 maja w sali przygotowanej przez Fundację Rozwój i Edukacja w Maladze odbyło się oficjalne powitanie grupy i rozpoczął się cykl zajęć z nauki języka hiszpańskiego, po czym uczniowie zostali rozprowadzeniu do miejsc pracy w których odbyli staż.

Młodzież odbywała 4 tygodniowe staże w zawodzie technik pojazdów samochodowych
w następujących firmach: Automoviles Malaga 2013, S.L., Neumaticos de la Torre S.L., Vulcanizados San Martin S.L., Talleres M. Garcia, Electro-Auto Sánchez José María Sánchez Sierra, Gibralfaro Motor S.L., Auto Talleres Jaro, Garum Motor, S.L.

Podczas pobytu w Maladze młodzież nie tylko pracowała:
27 maja cała grupa zwiedzała Malagę.
3 czerwca młodzież wybrała się na kręgle.
10 czerwca wyjechano na wycieczkę do Grenady na zwiedzanie miasta.

20 maja odbyło się spotkanie zamykające praktyki, na który posumowano pobyt oraz wręczono certyfikaty.

21 czerwca 2018 r. młodzież wróciła do Polski.